Speelfiguren maken

Een pop vormt samen met de speler de kern van een voorstelling. De vormgeving kan eenvoudig, abstract, rijk of juist heel realistisch zijn. In alle gevallen moet een figuur door beweging, materiaal, textuur en lichtinval tot leven komen. Het karakter van het figuur bepaalt in grote mate wat voor beweging en materialen voor hem van toepassing zijn.

Ook hebben wij ervaring met de revisie van speelpoppen die door slijtage en gebruik een opknapbeurt nodig hebben. Dat is ook een moment om een pop sprekender te maken, door het versterken van diens esthetische aspecten alsmede eventueel aanpassen van speel-mechanismen en textuur voor verbeterde zichtbaarheid in theaterlicht. Zo werkten wij in die hoedanigheid al in opdracht van Theater De Winter.

Van een doedelzak een pop maken? Voor Mark van Vliet theater maakten wij een bijzondere variant op de sprookjesachtige vuurvogel die het best omschreven kan worden als een weinig behulpzame hautaine boudoir huzaar; veel praal, prul en praatjes maar weinig lef. De pop kan snel ter hand genomen worden en alle maten zijn afgestemd op de speler zelf.

Voor een melkveehouderijbedrijf maakten wij een bekpop genaamd Rommie 85. De pop wordt gebruikt voor educatieve doeleinden als er basisschoolklassen het bedrijf komen bezoeken. De pop moest kunnen bekken en wij hebben ervoor gekozen haar zo te maken dat ze ook makkelijk zelfstandig kan zitten.

Voor de voorstelling “Hé wie zit er op de wc?” maakten wij de 17 speelfiguren die samen met Alexander op het podium schitteren. In deze toffe peutervoorstelling naar het gelijknamige boek van Harmen van Straaten.

foto nijlpaard: Elodie Vreeburg